Svensk Fantasy - Världar att upptäcka

Svensk fantasy är en livskraftig, häpnadsväckande ”underjordsrörelse”. En mängd författare skriver och delar med sig av hänförande berättelser som sprids via små eller egna förlag, fjärran från de stora drakarnas markandsföringsresurser.

Men som fantasyälskare är vi ju vana vid tropen, den obetydliga flickan/pojken som ödet valt ut att rädda världen. Redan efter de första sidorna ler vi igenkännande. Den här ”obetydliga” karaktären kommer att slå världen med häpnad.
Låt oss hoppas att alla dessa författare som verkar utanför strålkastaljuset är ämnade att stiga fram och ge de stora drakarna en match. Låt oss hoppas att svensk fantasy överkommer hindren på hjältens resa och tar sin plats bland alla andra utgivna genrer.

Nedan har vi lista några av alla dem som är en del av den svenska fantasyn. Vi börjar med den egna bokhyllan och  utökar gärna listan. Till dess, köp böcker, läs dem och berätta högljutt vad du tycker.

Söker du en mer komplett lista, titta in hos Fantastikrådet. fantastikradet.wordpress.com

Marija Fischer Odén

Tvåhjärtat

Den första delen i en fornnordisk fantasytrilogi. Uppföljaren heter Nedom och den avslutande boken Oberg. Det är hungertid, orostid – en tid av korta somrar med magra skördar och långa, hårda vintrar. Rädslan följer i hungerns spår och får en jordemor att ta med sig det märkliga svärdottern fött för att sätta ut det i skogen. Sju år senare måste hon ge sig av för att försöka finna varelsen tillsammans med sin svartsinte son och sin lärling. De förföljs av korpar och får ett lodjur som vägvisare. Snart märker de att skogen döljer sådant de trodde bara fanns i sagorna. Samtidigt sprider sig skräcken vid kusten när hemrifolkets första kung samlar den största armé någon sett.

Ursulas hemlighet

Skogens hjärta

Elisabeth Berglund

Eldbarnet
Possibilia

Mottagare av Selmapriset

Vivya är på flykt. Allt som var hennes är krossat. Nyss fri och bekymmerslös, måste hon nu använda sin magiska kraft för att hitta ett barn med unika egenskaper. Hennes enda hjälp är en överpedantisk Överdomare …

Tidens hjärta

”Det är en fristående uppföljare till Eldbarnet, som jag också läst. Jag tyckte om Eldbarnet och jag tycker ännu bättre om Tidens hjärta. Karaktärerna djupnar och tar sig tid att känna och reflektera. Jag tycker om språket och att handlingen drivs fram med flera paralleller och perspektiv. Och jag älskar all magi. Fantasifull, fartfyllt och medryckande.
Köp båda böckerna och läs dem.”

Stefan Eriksson

Annah Nozlin

Den enda staden
Annah Nozlin förlag AB

Tre sammanflätade noveller om hur den gamla civilisationen gick under, om hur tiden söndrades och hur en ny era tog sin början. En novell tvåtusen år senare, om två vänner som finner något i Arivells uråldriga bibliotek, något som borde få fortsätta vila i glömskans dunkel.

Ekens dotter
www.nozlin.se

”Vår tid, med strävan efter självförverkligande, skapar ofta fokus på jaget. Ekens dotter handlar om att ingå i en helhet, att vara en del av något större än sig själv.

En ung flickas sökande efter sammanhang, identitet och kärlek. Att hon uppfattar trädens minnen när hon vidrör deras bark, är bara en föraning om de upptäckter som leder henne till sin uppgift och till den familj hon kanske kommer att kunna få.

Berättelsen har ett behagligt språk som bjuder in unga läsare och håller kvar äldre”.

Stefan Eriksson

Tobias Robinsson

Norna
Lava förlag

Norna är en magisk skröna som pendlar vilt mellan melankoli, action och komik i ett ständigt stegrande tempo. Från Sverige till New York, Himalaya och Florens träffar vi allt från de nordiska ödesgudinnorna till vampyrer och enhörningar samt en väldigt ensam snöman.

Kolsvart och gruvsjuan

”Jag har läst Kolsvart och gruvsjuan av Tobias Robinson.
Med sin vassa, humoristiska stil från Norna, tar sig här an en gammal klassiker.

Han sätter en Lyktas skarpa sken på människors cynism, litenhet och tillkortakommanden. Jag läser med ett leende och upptäcker att jag skrattar till. Alla trådar knyts elegant samman och lockar fram ett sista skratt.
Om du har roligt i livet, läs den, den kommer att passa in. Om din vardag är grå, läs den, den kommer att …”

Stefan Eriksson

Anna Hallander - Kommer i september 2024!

Anders H Blomström