En ny tids gryning

Del 1 i Laurentius krönika

Hären som försvann

Del 2 i Laurentius krönika

Slaget på Nebreon

Del 3 i Laurentius krönika

Laurentius Krönika – Inledning

 

Laurentius Krönika är enastående svensk fantasy av Stefan Eriksson. Stefan började som fantasyförfattare redan på 1980-talet då han tillsammans med Thomas Boqvist skrev och gav ut en krönika baserad på en serie lajv från åren 1985-1987. Med den nya Laurentius Krönika tar han sitt författarskap till en ny nivå. Språket är hänförande vackert och Stefan skapar illusionen av ett gammalt språk bland annat genom att undvika franska och engelska låneord.

Krönikan påminner om klassiska författares verk, som Tolkiens eller Eddings, men står stadigt i en jämställdhet där starka kvinnor och män från olika härkomst tillsammans drivs av hopp och framtidstro.

Laurentius Krönika handlar om hur en hotfull spådom tvingar karaktärerna att välja sida. Tempot ökar från det lågmält hotfulla i En ny tids Gryning till den hektiska jakten att hinna i tid till den stora kraftmätningen i Slaget på Nebreon.

En milstolpe i svensk fantasy.

”I fantasy kan man lyfta allmänmänskliga frågor utan att använda verklighetens exempel. Laurentius Krönika – En ny tids gryning kretsar bland annat kring den moraliska frågan om ansvar.

Om vi vet att grannlandet är en skurkstat som förtrycker sina undersåtar och de styrande systematiskt plundrar folket, borde vi ingripa? Eller skall vi nöja oss med att vi har det väldigt bra i vår del av världen? Berättelsen är fritt baserad på det levande rollspel som startade i mitten av 1980-talet. Ändå är frågeställningen lika aktuell när boken kom ut 2022.”

Stefan Eriksson

Skoboken

Du som vill uppleva sagans värld, genom att stiga in i den, genom ett lajv eller kanske ett besök på Medeltidsveckan, kommer att märka hur kläderna bidrar till din upplevelse. Många klädesplagg är relativt enkla att sy själv, andra inte. Skor hör till det som de flesta brukar backa inför.

Därför är Skoboken – 10 modeller från vikinga- och medeltid, inte alls så omaka i vårt utbud som det kan verka. Med den här boken blir en av dina fantasier verklighet. Bli en av alla de tusentals som sytt sina egna skor.